NEWS

Altın Karagöz Özbekistan’ın oldu

36. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması Muhteşem Finalle Sona Erdi

Bu yıl 36.sı düzenlenen, dünyanın en prestijli yarışmaları arasında yer alan Uluslararası Halk Dansları Yarışması’nın, şampiyonu Özbekistan ekibi oldu. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Referans Holding’in ana sponsorluğunda Durmazlar Holding, Sütaş, Hayat Hastanesi, Bursa Kültür AŞ, Burfaş, Bursa Su ve Kardelen Kestane Şekerlerinin destekleriyle gerçekleştirilen ve 7 Temmuz’dan bu yana devam eden 36. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması muhteşem bir final ile sonuçlandı. 7 – 12 Temmuz tarihlerinde Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu başta olmak üzere şehrin dört bir tarafındaki gösterileriyle, Bursalıları kendilerine hayran bırakan, 23 ülkeden 720 dansçı, Altın Karagöz için kıyasıya yarıştı. Şehri renk cümbüşüne çeviren yarışmada Altın Karagöz’ün sahibi ise Özbekistan oldu.

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen final gecesinde tüm ülke dansçıları sırasıyla gösterilerini sergileyerek, izleyenlerin ve jürinin beğenisini toplamaya çalıştı. Performanslarıyla izleyicilere unutulmaz anlar yaşatan yarışmacılar, birincilik için tüm hünerlerini sergilediler. Gecenin sonunda kazanan ülke Özbekistan oldu. 

BKSTV Başkanı Metin Atış: "Dünya Barışına Katkı Sağlıyoruz"

Final gecesinin açılışında konuşan Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Atış, 36 yıldır devam eden dünyanın en prestijli yarışmalarından biri olan Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması ile her yıl barış ve kardeşlik meşalesinin Bursa’dan yakıldığını söyledi. 
Yarışmanın, Ulu Önder Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesiyle 7 Temmuz’da başladığını hatırlatan Atış, "Farklı ulusları ve ulusal kavramları tatlı bir rekabet havası içinde kaynaştırarak, kültür ve sanatla dünya barışına katkı sağlıyoruz. Bugüne kadar 87 ülkeden 70 bine yakın dansçıyı ağırladık. Bu yıl da, 23 ülkeden 720 halk dansçısı misafirimiz Bursa'nın dört bir yanında şehrimizi karnaval havasına çevirdi" ifadelerini kullandı.

Başkan Bozbey: "Kültür ve Sanatın Birleştirici Gücüne İnanıyoruz"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de final gecesinde yaptığı konuşmada, etkinliğin önemine vurgu yaparak, "Sevgili Bursalılar, değerli yarışmacılar, kıymetli sanatseverler, 36. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışmamızın ödül töreninde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyor, hepinize hoşgeldiniz diyorum" dedi.

Bozbey, yarışmanın dünya topluluklarının kültürel mirasını, tarihini ve estetik zenginliğini anlatan önemli bir değer olduğunu belirterek, "Bu sahnede ve ilçelerimizde dünyanın dört bir yanından gelen dansçılar, geleneklerini ve kültürlerini sunarken, farklılıklarımızla zenginleşmenin, bir arada yaşamanın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösterdi" diye konuştu. 

Etkinliğe katkıda bulunan sponsorlar ve destekçilere teşekkür eden Bozbey, "Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, kentimizin kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmak en önemli önceliklerimizden biridir. Kültür ve sanatın birleştirici gücüne olan inancımızla, bu tür organizasyonları daha da ileriye taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.  
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile BKSTV Başkanı Metin Atış, etkinliğe katkıda bulunan, sponsorlara teşekkür plaketlerini sundular. Koordinatörlüğü’nü Şinasi Pala'nın yaptığı yarışmanın jürisi ise Ahmet Turan Demirbağ, Abdürrahim Karademir, Andrea Vincze, Arman Nurmakhamatuly, Emil Pavlov, Ilkka Köngas, Nino Lauretta ve Özlem Kadirağa’dan oluştu. 

Gecenin sonunda yarışmaya katılan 23 ülkenin halk dansları ekiplerine katılım plaketlerini BKSTV Başkanı Metin Atış ile BKSTV Genel Sekreteri Fehim Ferik verdi.

Yarışmada dereceye giren ekiplerden Türksoy Özel Ödülü’ne layık görülen Macaristan’a ödülünü Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, verdi.
Mansiyon Ödülü kazanan Kazakistan ekibine ödülünü BKSTV Başkanı Metin Atış takdim etti. 
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ise yarışmada üçüncü olarak Bronz Karagöz’ü alan Bulgaristan’a, ikinci olan ve Gümüş Karagöz’e hak kazanan Türkmenistan ile gecenin şampiyonu Altın Karagöz’ün sahibi olan Özbekistan’a ödüllerini verdiler.

Yarışmada Altın Karagöz sahibi Özbekistan’a 5 bin Avro, Gümüş Karagöz sahibi Türkmenistan ekibine 3 bin Avro, Bronz Karagöz’e layık görülen Bulgaristan’a ise bin Avro’luk para ödülü de takdim edildi.