TARİHÇE

1962

Bursa Festivali ilk defa Bursa Turizm ve Tanıtma Derneği’nin girişimiyle 7 Eylül 1962 de düzenlendi. İlk adı Bursa Festivali ve Atçılık Bayramı, ilk misafir topluluğu ise İsrail oldu.

1963

yılından itibaren festival 7-12 Temmuz tarihleri arasında yapılmaya başlandı.

1982

Festival, Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliği olarak gerçekleştirildi ve devam etti.

1984

Festival Komitesi kalıcı bir personel ile çalışmaya başladı.

1985

Festivalde, halk danslarının yanı sıra, yeni etkinlikler de yer almaya başladı. Sahne olanakları gelişen ve alt yapısı güçlenen festival programına; konserler, opera, bale, modern dans, müzikal tiyatro gibi sahne sanatları gösterileri dahil edildi.

1987

Festivale gösterilen ilgi ve alt yapı yeterliliğini dikkate alan yerel yönetimler, halk danslarının “Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması” adı altında yeni bir kimlikle sunulmasına karar verdiler.

1988

Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı kuruldu.

1989

BKSTV, IOV (Uluslararası Halk Kültürleri Organizasyonu Birliği) üyesi oldu.

1990

Festival tarihleri 12 Haziran 12 Temmuz olarak değiştirildi.

1991

Festivalde dünya starları yer almaya başlarken, vakıf etkinliklerini bir yıla yaydı.

1995

BKSTV tiyatrosu kuruldu.
 

Vakfın kendi imkanları ile yaşaması ve hizmetlerini kamu yararına verebilmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile Ataevler’de Belediyeden 2.081,58 m’ lik arsa satın alındı.

1996

Avrupa Filmleri, Çocuk ve Gençlik Tiyatroları, Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali, Edebiyat Günleri yapılmaya başlandı.
 

Bursa Senfoni Orkestrası, BKSTV ve Uludağ Üniversitesi işbirliği ile kuruldu.

1998

Bursa Büyükşehir Belediye Kütüphanesi, Karagöz sanat evi açıldı, gelir ve giderleri Vakıf bünyesinde toplandı.

1999

Bursa Senfoni Orkestrası Kültür Bakanlığı’na bağlandı, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası olarak adı değişti.

2004

Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’na katılan ekiplerin niteliğini arttırmak amacı ile yarışma “para ödüllü yarışmaya” dönüştürüldü.
 

yılına kadar Bursa Valisi, “Vakıf Başkanı” ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı da “Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı” iken; Vakıflar Kanunu değişikliğine bağlı olarak değişen vakıf resmi senedi doğrultusunda söz konusu kişilerin unvanları yürürlükten kaldırıldı. Bu tarihten itibaren Vakıf ve Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu üyeleri arasından seçilmeye başlandı.

2006

BKSTV Tiyatrosu Topluluğu, Bursa Büyükşehir Belediye bünyesine alınmış olup, Şehir Tiyatroları kuruldu.
 

BKSTV Karagöz Halk Dansları Topluluğu, Büyükşehir Belediye bünyesine devredildi.

2007

Karagöz Sanat evi Büyükşehir Belediye bünyesine alınarak müzeye dönüştürüldü.

2008

Vakıf, EFA (Avrupa Festivaller Birliği) ne üye oldu.

2010

Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması, Sokak Oyunları Şenliği, Uluslararası Bursa Festivali, Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali marka tescilleri yaptırıldı.

Vakıf arazisini, gelir getirici mal varlığına dönüştürmek amacı ile binanın kaba inşaatına başlandı.

İlk defa, vakfın gelişmesinde emeği geçenlere «Onur Ödülü» ve festivale destek verenlere de «Sponsorluk Ödülü» verildi. Bu yıldan itibaren her yıl verilmeye başlandı.

2011

Bursa Festivali’nin 50.yılı olması nedeni ile vakıf dünya starlarını Bursa’ya getirdi. Bursa’da Ricky Martin konuk edilerek ilk defa uluslararası düzeyde bir stadyum konseri düzenlendi.
 

Vakıf, tasarımını ve üretimini gerçekleştirdiği hediyelik eşyalarla kent tanıtımına katkıda bulunarak, desenler TPE’den tescillendi. İlk defa festivalde satışa sunuldu.

2012

Hediyelik eşya satış noktası olarak Korupark AVM’ de şube açıldı.
 

Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali marka tescili yaptırıldı.

2013

Kaba inşaatı biten okul binası ihale ile 22 Yüzyıl Eğitim Kurumları’ na kiraya tahsis edilerek, Bursa’ya bir eğitim kurumu kazandırıldı.

2014

Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’na katılan ülkeler, ilk defa kendi kültürlerini yansıtan hediyelik eşya stantlarını açtılar.
 

Mevcut 3500 izleyici kapasiteli Açık Hava Tiyatrosu’nun etkin hizmet döneminin son bulması nedeniyle 5.050 kişi + 105 vip seyirci kapasiteli yeni bir Açık Hava Tiyatrosu için projeye başlandı.

2015

İpekböceği kozasından esinlenerek tasarlanan Yeni Açık hava tiyatrosu projesi Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da katılımı ile basına tanıtıldı.
 

Yeni Açık Hava Tiyatrosu projesi; Ekim 2015 tarihinde, İngiltere’de yapılan European Property Awards ödüllerinde ‘En İyi Aktivite Mimarisi’ dalında 1.’lik ödülü aldı.

Vakfın kamu yararına vakıf statüsü kazanabilmesi için, kamu yararına yönelik etkinlikler düzenlenmeye başlandı.

BKSTV Çocuk ve Gençlik Kulübü kuruldu.

Çocuk ve Gençlik Tiyatroları ile Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivalleri ilk defa 17 ilçeye taşındı. Vakıf, kullanılan sahne sayısıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nda ekip ve etkinlik kalitesini arttırmak amacı ile büyükelçiliklerle irtibata geçildi.

Karagöz Halk Dansları Topluluğu marka tescili yaptırıldı.

Vakfın sürdürülebilir politikalarını yürütmek amacıyla ISO:9001 kalite yönetim sistemi doğrultusunda Kalite El Kitabı hazırlandı.

2016

AB destekli «İngenium Festa» adlı projeye katılmak amacıyla Bursa Valiliği ile 3 yıllık hibe sözleşmesi imzalandı.

Vakfımız ile Andong Festival Tourism Foundation (AFTF) arasında festivaller için karşılıklı işbirliği protokolü imzalandı.

Yarışma ilk kez 17 ilçede gerçekleştirildi.

Bursa’nın tanıtımına ve turizmine katkı sağlamak amacıyla Roma Türk Büyükelçiliği Galeri Salonu’nda Bursa Roma’da Karma Sergisi düzenlendi.

“Her Yerde Sanat Var” projesi ile yıl boyunca BKSTV Çocuk ve Gençlik Kulübü kapsamında gezici sanat atölyeleri düzenlendi.

2017

Ocak 2017 tarihinde TSE’den ISO 9001:2008 KYS belgesi alındı.

“Çocuk tiyatrosu emek ve onur ödülü” adı altında çocuk tiyatrosuna önemli katkıda bulunan kişilere bu yıldan başlayarak onur ödülü verilmeye başlandı.

2017

Ocak 2017 tarihinde TSE’den ISO 9001:2008 KYS belgesi alındı.

2017

Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nde ilk kez seçici Sanat Kurulu oluşturuldu.

2017

“Çocuk tiyatrosu emek ve onur ödülü” adı altında çocuk tiyatrosuna önemli katkıda bulunan kişilere bu yıldan başlayarak onur ödülü verilmeye başlandı.

2017

Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’nde, festivale özel olarak hazırlanan “KIZ KULESİ EFSANESİ” gölge oyunu ile açıldı.

2018

«BKSTV Mobil Çocuk Tiyatrosu» kuruldu.

2018

Uluslararası Bursa Festivali’nde ilk kez ana sponsor desteği alındı.

2018

Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nde ilk kez imza günleri gerçekleştirildi.

2018

Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nde ilk kez özel bir projeye yer verildi. Alanya Belediye Tiyatrosu’nun “Kalbimin Sevgili Gözü” oyunu ile; izleyici çocukların, oyunda performans sergileyen 10-15 yaş aralığındaki özel çocuklar ile empati kurabilmeleri ve farkındalık yaratabilmeleri hedeflendi.

2019

Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’nde ilk kez seçici Sanat Kurulu oluşturuldu.

2019

Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’nde ilk kez Bursa şehrimizin de simgelerinden birisi olan geleneksel sanatımız Karagöz’ü; kadim gelenekte olduğu haliyle yeniden canlandırmak ve yetişkin tiyatro seyircisine bir Türk Tiyatrosu seyirliği sunmak amacıyla hazırlanan “Mürgzar Bağı – Bahçe” adlı Karagöz Oyunu Gala Gösterisi olarak sahnelendi.